Ostrzegam przed tą lalką...
- Pink Flamingo
- Kontakt:
Re: Ostrzegam przed tą lalką...
Słuchajcie, faktycznie, bida jest na naszych sklepowych półkach, a wiemy, że mogłoby być inaczej. Może warto wystosować jakąś petycję / list otwarty do centrali Mattela w Polsce z prośbą od nas, rzeszy kolekcjonerów z forum, o większą różnorodność? Musimy dać znać o swoich potrzebach i oczekiwaniach i zobaczyć, jak potraktują nasze wołania - przecież jesteśmy sporą grupą klientów, z budżetem, który zostawiamy zagranicą lub u innych firm, którym jakimś cudem zdarzy się sprowadzić kolekcjonerską lalkę do naszego kraju. Co Wy wszyscy na takie pospolite ruszenie? 
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/doll_enthusiast/
- EvilCupcake
- Kontakt:
Nawet jeśli się taką petycją tylko podetrą, to i tak jestem za! Trzeba pokazać, że nie każdy chce mieć barbie w blond włoskach i z różowymi usteczkami wbitą w jakiś sparklący się ciuszek.
Jestem pewna, że przeciętne dziecko też by się ucieszyło z większego wyboru zabawek na półkach.
- midorigami
- Kontakt:
Wydaje mi się, że napisać nigdy nie zaszkodzi
Jest duża szansa, że odpiszą, najwyżej dadzą informacje, że nie mają na to za dużego wpływu.
Kupowałam teraz telefon i do nas tez nie trafiają wszystkie wersje modeli jak na zagraniczny rynek
Swoją drogą byłam w Krakowie w dwóch smykach i na półkach pustka jeśli chodzi o MH, dużo lepiej zaprezentował się Carrefour
chociaż i tak szału nie było.
Pod koniec lipca będę miała okazja pozwiedzać niemieckie sklepy chociaż pewnie tam też nie musi być lepiej
Kupowałam teraz telefon i do nas tez nie trafiają wszystkie wersje modeli jak na zagraniczny rynek
Swoją drogą byłam w Krakowie w dwóch smykach i na półkach pustka jeśli chodzi o MH, dużo lepiej zaprezentował się Carrefour
Pod koniec lipca będę miała okazja pozwiedzać niemieckie sklepy chociaż pewnie tam też nie musi być lepiej
- ingrid
- Kontakt:
Jestem również za petycją, tylko nie mówmy, a zróbmy ją, wysuńmy nasze oczekiwania.
midorigami Ja z Holandii przywiozłam swego czasu całe torby z lalkami, co prawda nie zostały kupione w jednym sklepie, ale w różnych punktach i można było trafić na naprawdę wyjątkowe lalki w śmiesznych cenach, jak np. Kocoum Mattela NRFB za 60zł, Pocahontas Mattela NRFB za 30zł, bądź Lalka Audrey Hepburn rzymskie wakacje NRFB za ok. 70zł.
W Niemczech weszłam kiedyś do niepozornego sklepu i mieli całe półki nowości, Barbie repro Vintage, collectory i tym podobne.
Nie zdajecie sobie sprawy, że nas się tutaj Frajeruje? I pod względem cen w stosunku do zarobków, jak i pod względem asortymentu?
Poniżej fotki zrobione przeze mnie osobiście, jednego sklepu kolekcjonerskiego z Holandii, sklepu lalkowego z prawdziwego zdarzenia (ten sklep nie jest tylko online, ale istnieje właśnie również stacjonarnie http://www.pmcollectibles.nl/ ), gdzie ceny na kieszeń Holendrów są raczej śmieszne, a na nasz portfel do przełknięcia, czasami na Allegro sprzedają podobnie, bądź może i drożej. Do tego sklep prowadzi mężczyzna, bez krępacji (chyba, że coś w tej kwestii skrywa). Asortyment jest przeogromny, z różnych przedziałów czasowych i linii. Dopowiem jedynie, że to nie jedyny sklep kolekcjonerski, jaki spotkałam. Trafiłam nawet także na sklep z lalkami Dollfie, lub coś w ten deseń.
url=http://fotozrzut.pl/]
[/url]

midorigami Ja z Holandii przywiozłam swego czasu całe torby z lalkami, co prawda nie zostały kupione w jednym sklepie, ale w różnych punktach i można było trafić na naprawdę wyjątkowe lalki w śmiesznych cenach, jak np. Kocoum Mattela NRFB za 60zł, Pocahontas Mattela NRFB za 30zł, bądź Lalka Audrey Hepburn rzymskie wakacje NRFB za ok. 70zł.
W Niemczech weszłam kiedyś do niepozornego sklepu i mieli całe półki nowości, Barbie repro Vintage, collectory i tym podobne.
Nie zdajecie sobie sprawy, że nas się tutaj Frajeruje? I pod względem cen w stosunku do zarobków, jak i pod względem asortymentu?
Poniżej fotki zrobione przeze mnie osobiście, jednego sklepu kolekcjonerskiego z Holandii, sklepu lalkowego z prawdziwego zdarzenia (ten sklep nie jest tylko online, ale istnieje właśnie również stacjonarnie http://www.pmcollectibles.nl/ ), gdzie ceny na kieszeń Holendrów są raczej śmieszne, a na nasz portfel do przełknięcia, czasami na Allegro sprzedają podobnie, bądź może i drożej. Do tego sklep prowadzi mężczyzna, bez krępacji (chyba, że coś w tej kwestii skrywa). Asortyment jest przeogromny, z różnych przedziałów czasowych i linii. Dopowiem jedynie, że to nie jedyny sklep kolekcjonerski, jaki spotkałam. Trafiłam nawet także na sklep z lalkami Dollfie, lub coś w ten deseń.
url=http://fotozrzut.pl/]
[/url]

- EvilCupcake
- Kontakt:
Nie zdawałam sobie sprawy z tego, że Holandia jest taka bogata w sklepy lalkowe.
Ja byłam właśnie w takim z bjd, pullipami, baśkami itp. Mają nawet poniacze G1 i G2 w ofercie.
http://evilcupcake.pinger.pl/m/22447867
Ja byłam właśnie w takim z bjd, pullipami, baśkami itp. Mają nawet poniacze G1 i G2 w ofercie.
http://evilcupcake.pinger.pl/m/22447867
- BarbieDream
- Kontakt:
Nie wyszłabym z tego sklepu! <3
- Neytiri
- Kontakt:
Piękne miejsce, aż brak słów... Normalnie raj dla kolekcjonerów <3
Oczywiście jestem ZA petycją, cokolwiek by nie dała, warto się odezwa w tej sprawie do przedstawiciela Mattela w Polsce.
Oczywiście jestem ZA petycją, cokolwiek by nie dała, warto się odezwa w tej sprawie do przedstawiciela Mattela w Polsce.
- Miranda
- Administrator
- Kontakt:
Witaj w klubie.BarbieDream pisze:Nie wyszłabym z tego sklepu! <3
Co do petycji - można pisać, choć nie sądzę, żeby wiele ona dała. Coś czuję, że zmiana sytuacji nastąpiłaby wtedy, gdyby ktoś postanowił założyć sklep typowo dla kolekcjonerów.
- lwica
- Kontakt:
Ingrid przepiękny sklep i jaki duży wybór lalek.Fajnie,że można lalki obejrzeć na własne oczy i pomacać choćby przez pudełko. Ja bym pewnie z takiego sklepu wyszła nie tylko z pustym portfelem ale i debetem na koncie.
EvilCupcake dzięki za linka do bloga.Obejrzałam i jestem oczarowana.Nie miałam pojęcia,że istnieją taaaakie lalkowe sklepy.U mnie w Tesco nawet serii Barbie Made to Move nie było i nadal nie ma.Szkoda gadać.
Miranda zgadzam się z Tobą w 100%.
EvilCupcake dzięki za linka do bloga.Obejrzałam i jestem oczarowana.Nie miałam pojęcia,że istnieją taaaakie lalkowe sklepy.U mnie w Tesco nawet serii Barbie Made to Move nie było i nadal nie ma.Szkoda gadać.
Miranda zgadzam się z Tobą w 100%.
- Pink Flamingo
- Kontakt:
No tak, tylko wiecie, jeżeli ktoś założy sklep dla kolekcjonerów i sam będzie ściągał lalki zza oceanu, odbije się to sporo na marży i przypuszczam, że nie będzie ani opłacalne dla sklepu, ani dla nas. Jeżeli zaczniemy od polskiego przedstawiciela / dystrybutora i pokażemy, że jest na ten produkt rynek zbytu, możemy coś zmienić, a przynajmniej mieć poczucie, że próbowaliśmy i jeżeli nasze prośby nie dostaną odpowiedzi, będziemy przynajmniej wiedzieć, gdzie nas mają
W każdym razie, trzeba zakładać temat w odpowiednim wątku i tam podzielmy się naszymi uwagami - wtedy każdy będzie miał okazję się wypowiedzieć i stworzymy dokument, który prześlemy do centrali Mattela w Polsce i do tej w Stanach, because why not?
ingrid, a sklep marzenie, aż mnie ścisnęło w brzuchu z zazdrości
W każdym razie, trzeba zakładać temat w odpowiednim wątku i tam podzielmy się naszymi uwagami - wtedy każdy będzie miał okazję się wypowiedzieć i stworzymy dokument, który prześlemy do centrali Mattela w Polsce i do tej w Stanach, because why not?
ingrid, a sklep marzenie, aż mnie ścisnęło w brzuchu z zazdrości
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/doll_enthusiast/
- ingrid
- Kontakt:
Ojej, nie ma co zazdrościć, tylko działać
. Po pierwsze Pink Flamingo doskonale posumował temat, gdyż właśnie sęk w tym, że otworzyć sklep na własną rękę i na własną rękę sprowadzać wyszukane modele lalek jest na dzień dzisiejszy bardzo trudne i wiąże się ze sporymi kosztami. Możliwość sprowadzenia większej ilości sztuk i negocjowania dobrych cen ma właśnie centrala, przedstawicielstwo u nas w kraju i od tej centrali uzależniony jest praktycznie nasz rynek, osiedlowe sklepiki, czy sprzedaż internetowa. Ponadto prywatne sklepiki prócz problemu ze sprowadzeniem artykułów mają na głowie czynsz, media, różne czynniki, które zamieniają się w ekwilibrystykę handlową i nie rzadko mogą doprowadzić do nierentowności takiego sklepu.
Napiszmy wpierw petycje, a co dalej, to będziemy myśleć tutaj wspólnie.
Jeżeli ktoś chciałby pojechać do lalkowego sklepu, to chętnie wybrałabym się na taką wycieczkę, zmówmy się w kilka osób, zrzućmy na paliwo, wynajmijmy jakiś hostel na kilka dni i wyruszajmy w trasę. Holandię znam odpukać dość dobrze, chętnie oprowadzę po ciekawych miejscach
Napiszmy wpierw petycje, a co dalej, to będziemy myśleć tutaj wspólnie.
Jeżeli ktoś chciałby pojechać do lalkowego sklepu, to chętnie wybrałabym się na taką wycieczkę, zmówmy się w kilka osób, zrzućmy na paliwo, wynajmijmy jakiś hostel na kilka dni i wyruszajmy w trasę. Holandię znam odpukać dość dobrze, chętnie oprowadzę po ciekawych miejscach
- VintageVixen
- Kontakt:
Sklep marzenie, dobrze wiedziec, ze taki istnieje takze Ingrid tylko dziekowac za takie informacje. Nie mam az tak daleko do niego i wybieram sie niedlugo, juz sie nie moge doczekac co tam ujze i z czym wyjde
Co do petycji, swietny pomysl. Niestety Polska cierpi w tym temacie, mysle nawet, ze nie ludzie nie zdaja sobie sprawy, jaki wielki popyt teraz jest na kolekcjonowanie Barbie i jest to niestety traktowane infantylnie, bo w Polsce lalka = dziecko czyli zabawka, a nie jakis wyszukany egzemplarz za spora sume. I druga sprawa, ktora Ingrid poruszyla, w stosunku do polskich zarobkow, 'frajeruje sie nas' (zacytuje) i to ogromnie. Nie ma sie co oszukiwac ani z tym kryc, ze jest o wiele latwiej kolekcjonowac cokolwiek za granica niz w Polsce, ceny sa adekwatne do zarobkow zagraniczych i kazdego stac na taki wybryk.
Co do petycji, swietny pomysl. Niestety Polska cierpi w tym temacie, mysle nawet, ze nie ludzie nie zdaja sobie sprawy, jaki wielki popyt teraz jest na kolekcjonowanie Barbie i jest to niestety traktowane infantylnie, bo w Polsce lalka = dziecko czyli zabawka, a nie jakis wyszukany egzemplarz za spora sume. I druga sprawa, ktora Ingrid poruszyla, w stosunku do polskich zarobkow, 'frajeruje sie nas' (zacytuje) i to ogromnie. Nie ma sie co oszukiwac ani z tym kryc, ze jest o wiele latwiej kolekcjonowac cokolwiek za granica niz w Polsce, ceny sa adekwatne do zarobkow zagraniczych i kazdego stac na taki wybryk.
- Preity
- Kontakt:
Zdarza się tak, że czasami zamówienie lalki za granicą, wychodzi taniej niż w Polsce, nawet doliczając koszty przesyłki.
Każdy ma swą przystań,
taki mały port.
I na jawie i we śnie,
musi tylko wierzyć, że dopłynie tam.
Tercet Egzotyczny - Noc w Ekwadorze
taki mały port.
I na jawie i we śnie,
musi tylko wierzyć, że dopłynie tam.
Tercet Egzotyczny - Noc w Ekwadorze
- Mysha
- Kontakt:
Ten sklep barbiowy to mnie średnio interesuje, ale jeśli w programie wycieczki będzie ten dollfiowy Think Pink, to ja bym się pisała
(i Kiz też - nie odpuści takiej wycieczki)
Kizuna [Smart Doll] Isabelle [DD Saber Extra] Maya [DD DDH-06] Angelica [DD Sakuya] Koteczek [MDD Mariko] Lancer [Ringdoll Lucifer] Moonlight [Smart Doll] Emilka [DD Miku]

- Miranda
- Administrator
- Kontakt:
Ja nie wiem, czy taniej nie wyjdzie sprowadzenie lalek bezpośrednio ze sklepu online, niż bawienie się w wycieczkę. 
W sumie to tak można prosić modów o uporządkowanie tego wątku i wyodrębnienie postów do innych tematów?
W sumie to tak można prosić modów o uporządkowanie tego wątku i wyodrębnienie postów do innych tematów?