Oryginał a podróbka (recast) - dylematy moralne

Dział dla ball jointed dolls, czyli lalek ze stawami kulkowymi, nie tylko z żywicy.
Awatar użytkownika
Malina
Kontakt:

Re: Bjd recasty od Luo

Post autor: Malina »

Prawa autorskie wygasaja po 70 (czasem 100) latach po śmierci artysty, a więc prawo do Gwiaździstej Nocy ma teraz muzeum, w którym znajduje się obraz i to ono sprzedaje do niego prawa. Kiedyś moja mama kupiła w ten sposób prawa do obrazu Kandinskiego do użycia na okładce książki. Chyba 50 złotych ją to kosztowało, więc dla drukarni brulionów nie jest to cena zaporowa. Artyści z Iple raczej mają się dobrze, a jeśli nawet nie, to nie od 70 lat ;)

Natomiast jeśli lalka nie spełnia naszych wymagań co do pozowania, to zawsze można kupić inną, z innej firmy. W prawdzie osobiście nie nakładam lalkowej ekskomuniki na recastowców, to akurat ten argument jest dla mnie inwalidą ;)

Awatar użytkownika
Elka
Kontakt:

Post autor: Elka »

Malina pisze:Prawa autorskie wygasaja po 70 (czasem 100) latach po śmierci artysty...
W prawdzie osobiście nie nakładam lalkowej ekskomuniki na recastowców, to akurat ten argument jest dla mnie inwalidą ;)
Tom wtopę zrobiła, a myślała że błysnę jak ta noc gwiaździsta :P

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

Post autor: Miranda »

Malina pisze: Natomiast jeśli lalka nie spełnia naszych wymagań co do pozowania, to zawsze można kupić inną, z innej firmy. W prawdzie osobiście nie nakładam lalkowej ekskomuniki na recastowców, to akurat ten argument jest dla mnie inwalidą ;)
Ale jak się komuś tylko te jedne podobają? ;)

Awatar użytkownika
Malina
Kontakt:

Kupić głowę i podobne kolorystycznie ciało od kogoś innego? Jeśli żaden kolor nie pasi dokładnie, to blushowanie ogarnąć. Internety są pełne takich hybryd.

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

A jak podoba się całość? :D

Awatar użytkownika
Malina
Kontakt:

Oj drążysz :P Jak się podoba, to bierzesz, doceniając tych, którzy zrobili jedyne bjd, które Ci się podoba ;)
Ale tak jak mówię - osobiście nie potępiam, bo sama ubolewam nad tym, że FairyLandy i Ringdolle kosztują tyle, co kilka Dyniek.

Awatar użytkownika
EvilCupcake
Kontakt:

Post autor: EvilCupcake »

Malina pisze:Oj drążysz :P Jak się podoba, to bierzesz, doceniając tych, którzy zrobili jedyne bjd, które Ci się podoba ;)
Ale tak jak mówię - osobiście nie potępiam, bo sama ubolewam nad tym, że FairyLandy i Ringdolle kosztują tyle, co kilka Dyniek.
Ja właśnie ubolewam nad tym, że ringdollowy K, to limitka i nie można jego głowy osobno kupić. xD

Awatar użytkownika
Malina
Kontakt:

Ja się do Meng He slinię - może kiedyś.

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

Drążę i drażnię. :D
Ale kupując interesujący okaz, jednocześnie "doceniam" te niedoróbki.

P.S. Piszę to z perspektywy osoby, która pewnie wybierze oryginał, ale i tak na razie bjd przegrywa u mnie z Barbiami. :D

Awatar użytkownika
Mysha
Kontakt:

Post autor: Mysha »

EvilCupcake pisze: Ja właśnie ubolewam nad tym, że ringdollowy K, to limitka i nie można jego głowy osobno kupić. xD
Można :P Ino bez faceupu. http://www.ringdoll.com/goods.php?id=568
Kizuna [Smart Doll] Isabelle [DD Saber Extra] Maya [DD DDH-06] Angelica [DD Sakuya] Koteczek [MDD Mariko] Lancer [Ringdoll Lucifer] Moonlight [Smart Doll] Emilka [DD Miku]
Obrazek

Awatar użytkownika
Malina
Kontakt:

Przy okazji, jak Twoje Lolity? Bo moje tak bardzo odłogiem leżą, że aż wyrzuty sumienia mam. Z drugiej strony, dzięki nim zaczęłam myśleć, że duże lalki nie są mi pisane - czy to recasty, czy oryginały.

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

Leżą odłogiem, a raczej siedzą. :D Facet co prawda czeka na perukę, może wtedy się za niego wezmę, choć najpierw powinnam wyćwiczyć trzymanie igły. :D
Ida zaś siedzie w swoim polarku i czeka na jakieś nowe ciuszki.
Nie zajmuję się nimi tak, jak bym chciała, ale mnie właśnie Lolity przekonały do dużych lalek (małe co prawda lubię nadal i to wcale nie mniej). Marzy mi się Racoon, ale nie zbieram pieniędzy jakoś intensywnie, ciekawi mnie buźka Mirodoll, ale ciało odradza Arszenikk.

Awatar użytkownika
Malina
Kontakt:

Kurcze, może zrobimy jakieś wyzwanie na ubranie i obfocenie naszych Lolit do jakiegoś konkretnego terminu? :hyhy:

Za to zniechęcenie Lolitami mogło być właśnie spowodowane kiepską pozowalnoscią. Stać stoją, ale siadają już kiepsko. To był też główny powód mojego mniejszego zerwania na recasty. Jak już na coś wydam kasę, to niech chociaż siedzi ładnie i bez kombinowania.

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

To jest myśl! Choć na pewno nie przed wrześniem. :D

Awatar użytkownika
Arszenikk
Kontakt:

Post autor: Arszenikk »

Nie no, jak lalka bardzo Ci się podoba to tak, wypadałoby docenić osobę, która ją robiła xD
Dlatego też jak kupiłam recastowego Mezza z IoSa to nie czułam się z nim za dobrze (wtedy był pół limitką i nie miałam fizycznie możliwości go kupienia) więc go sprzedałam. No i wielki pan Cthulhu sprawił, że dane mi było rzucić hasem na oryginał. I teraz mi z nim dobrze.
Aczkolwiek zgodzę się, że IH sobie liczy zdecydowanie za dużo i ich lalki to trochę buble. Ale to tylko moje odczucie.
Oh, you can't help that. Most everyone's mad here.

Zablokowany