Reakcje otoczenia na lalkowe hobby

Luźne rozmowy o lalkach
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mad-Telepath
Kontakt:

Re: Reakcje otoczenia na lalkowe hobby

Post autor: Mad-Telepath »

Ja też niedawno robiłam zdjęcia na balkonie, który od sąsiedniego dzieli tylko barierka. Sąsiad (+-40-letni) spojrzał, zachichotał i spytał, ile mam lat. Przyjrzał się dokładniej, po czym zawołał do żony: Tyy, chodź szybko, zobacz, jaka fajna lalka!
Kłopot z myśleniem polega na tym, że kiedy już się zacznie, niełatwo przestać.
Terry Pratchett

Moi chłopcy: http://madtelepath.blogspot.com/

JoannaS
Kontakt:

Post autor: JoannaS »

Mąż planuje zakup karabinu ASG skoro ja mam zabawki to on też.

Awatar użytkownika
Lunatyczka
Kontakt:

Post autor: Lunatyczka »

JoannaS pisze:Mąż planuje zakup karabinu ASG skoro ja mam zabawki to on też.
Mój piękny też co jakiś czas o tym napomyka. Broń nie jest czymś, co chciałabym trzymać w domu, więc mu każdorazowo kontruję argumentem, że lalką jeszcze nikt nikogo nie postrzelił. W tej kwestii jesteśmy ciągle w fazie otwartego konfliktu :rolleyes:
Żyj szybko. Kochaj mocno. Umrzyj młodo. Zostaw po sobie dobrze wyglądające zwłoki.
http://akwarelove.blogspot.com/ - blogasek
http://lunatyczka.soup.io/ - tumblr dla hipsterów

Awatar użytkownika
Blu Nectarine
Kontakt:

Post autor: Blu Nectarine »

Ja miałam kiedyś airsoftowy karabin, dobry sposób, żeby się rozładować, kulki nie bolą tak bardzo jak te paintballowe (o to nikt się nie burzy? :P ) no chyba, że się je przyłoży do skóry albo do twarzy, wtedy owszem można krzywdę zrobić ale wkładając rękę lalki do oka też boli (a nikt tego nie robi :P ). Ogólnie jako forma relaksu i sportu (bo osprzęt jest ciężki + trzeba pół dnia biegać, żeby kogoś ustrzelić) to nie jest zły pomysł IMHO.
I decide what the tide will bring
>>>http://bludolls.blogspot.com/<<<

Awatar użytkownika
Lacrima
Kontakt:

Post autor: Lacrima »

JoannaS pisze:Mąż planuje zakup karabinu ASG skoro ja mam zabawki to on też.
Ooo.. Zazdroszczę :D Jakby moj chciał to bym zażądala drugiego dla siebie, albo przynajmniej czasu na korzystanie!
Mój chłopak za to wiele lat marzyl o mindstormsach i jak zobaczył, że ja sie lalkami zajmuje, to mi dopiero wtedy o tym powiedział, bo myslał, ze sie będę z niego śmiała... Teraz ma ich kilka pudeł :D
You can't buy happiness, but you can buy dollies. And that's kind of the same thing.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/108814335@ ... 910744495/

Awatar użytkownika
Raquelle
Kontakt:

Post autor: Raquelle »

U mnie rodzina i przyjaciele się chyba przyzwyczaili ;) .
Tata na urodziny kupił mi Pullip Victorique de Blois, specjalnie zakładając sobie konto na ebayu (który jest dla niego wyższym poziomem wtajemniczenia do którego on jeszcze nie dotarł). Mina gdy przyszła "niespodzianka"- bezcenna :happy: .
Z własnej inicjatywy przysyła mi jakieś lalkowe oferty, gdy przechodzimy obok sklepów z zabawkami to pyta czy nie chce wejść, czasami "kryje mnie" przed mamą gdy kupię następną lalkę a nawet jeździ ze mną aby kupić "tę jedyną którą widziałam w sklepie X na drugim końcu miasta". Nawet obitsu mi pomaga zmieniać gdy ja nie potrafię.Anioł lalkowy nie tata :serducho: .
Mama tak sobie- raz popiera lalkową inicjatywę (szczególnie gdy lalka pochodzi z jej ulubionego filmu), raz wzdycha " x lat a ty nadal lalkami się bawisz...".
Siostra jest typową gotką więc nasz pokój wygląda dziwnie- połowa w krzyżach (niekoniecznie w dobrą stronę), czarnych rzeczach, plakatach, czaszkach etc., a połowa w lalkach, kucykach, książkach, fotografiach koreańskich wokalistów oraz w domkach dla lalek ;) . Narzeka na to strasznie ale ja wtedy wytykam jej kolejne pentagramy :P . Ostatnio kupiła sobie Taeyanga i próbuje (z marnym skutkiem) wbić się w tą pasję. Nie wiem czy jej pomóc bo uważa, że wie o tym najlepiej na świecie :bezradny: .

Znajomym spamuję o lalkach, gadam cały czas "jakimś szyfrem"...
Czasami zarażam nowe osoby moją obsesją, czasami mówią mi abym zmieniła temat xD .
Moja najlepsza przyjaciółka mieszkająca w Irlandii mówi mi czasami o tym jakie lalki ostatnio się tam nie pojawiły i pyta czy są w Polsce (kandydatki do prezentu urodzinowego roku xxxx dla Raquelle xD )...

Żyć nie umierać.
Obrazek

~ Raquelle

Gabi
Kontakt:

Post autor: Gabi »

Mój obecny partner człowiek poważny, ścisły umysł dla którego coś takiego jak lalka istniało tylko czysto teoretycznie..przezył, przyzwyczaił się :D Jedynie dziwnie na mnie patrzy, kiedy ucinam sobie gadkę z Pukisiami :facepalm:
Syn 17 lat: Matka błagam nie rób z Soso baby..proszę!! Oswojony , przyzwyczajony :D
Mama: Lubi Pukisie i owszem..nie zna ceny xD bo by chyba trupem padła xD
tata: nic nie mówi
babcia: jak tam te Twoje łysole??
Ciotka: Heej masz jeszcze te łysole??
Moja przyszła teściowa: oooo jakie fajne. "Tutaj ,tutaj znalazłam dla nich fajnego grzyba, rób im to zdjęcie !!"
Reszta nie wie.

JoannaS
Kontakt:

Przechodzę z synkiem lat 6 koło wystawy, jakiś klon barbi był, mówię, że patrzę czy dla ubranek nie wziąć, a syn "eeee tylko torebkę ma fajną". Więc luz.

JoannaS
Kontakt:

Wczoraj znajoma widziała te kilka laleczek i powiedziała że jest w szoku.
Obrazek

Awatar użytkownika
Neytiri
Kontakt:

Post autor: Neytiri »

JoannaS, w szoku w pozytywnym czy negatywnym tego sowa znaczeniu?

Lalki są PIĘKNE! Ja bym była zachwycona na ich widok :D I gratuluję synka, przesłodki malec skoro tak fajnie zareagował na lalkowe zakupy.

Awatar użytkownika
dollbby
Kontakt:

Post autor: dollbby »

mój tata spytał ile kosztowała mnie moja BJD ... ze 100 zł ? A ja na to 200... gdyby wiedział ile naprawdę to by się przeżegnał :D
Czasem dalej patrzą dziwnie choć to już norma :D Najlepiej jest jak wyciągam to cała grono z gabloty i układam z powrotem... mama wchodzi i mówi "oooo nie sprzedawaj... dla dzieci będzie"... ja mówię że chyba by mnie musiało potargać żeby którąkolwiek dać siostrze rok starszej ode mnie a co dopiero dzeicku... O.o

JoannaS
Kontakt:

Neytiri, chyba w pozytywnym szoku była, a na pewno zaskoczona :) Mnie osobiście te elegantki poprawiają humor. Drugiej koleżance najbardziej podobała się Marisa (ta w środku), jej nietypowa uroda została określona jako piękna.

Awatar użytkownika
barbusia77
Kontakt:

Post autor: barbusia77 »

Mama widząc wszystkie moje barbioszki zapytała kiedy kupię im Kena do towarzystwa :D :o
<3

Awatar użytkownika
Dorja
Kontakt:

Post autor: Dorja »

U mnie nie jest tak dobrze. Jedna koleżanka wyśmiała mnie za to, że moje hobby to lalki. Tata i babcia mówią 'lalkami to się małe dzieci bawią'. Mama twierdzi, że to głupota zbierać lalki i ci, co je kolekcjonują są chorzy :< W ogóle nikt z mojego otoczenia nie akceptuje tej pasji. Może kiedyś się przyzwyczają....

Awatar użytkownika
Yoshimitsu
Kontakt:

Post autor: Yoshimitsu »

Dorja: u mnie to tak: rodzina to już pisałam wcześniej (dodatkowo powiem, że babcia to wołała za moją lalką jaka to królewna;) na uczelni to dziewczynom lalka się bardzo podobała, chociaż cena je trochę powaliła. Moja wykładowczyni na początku zastanawiała się dlaczego kolekcjonuję lalki. Była jednak pod wrażeniem. Zachwycała się ciałem, twarzą. Szczegółowo badała rzęski, brwi i usta. Rodzina mojego chłopaka też pod wrażeniem. Natomiast na wystawie modelarskiej, choć byłam krótko (niestety nie mogłam być dłużej:() to byłam naprawdę wzruszona, jak ludzie na moją lalkę patrzeli, jak wpatrywali się w nią jak w obrazek i ile zdjęć porobili, jak mnie o nią wypytywali. Pan ze sklepu hobbistycznego, który mnie zachęcił do udziału w wystawie docenił kunszt jej wykonania i pokazywał swoim kolegom pasjonatom :D

Nawet jeśli ludzie nie do końca rozumieją takie hobby, to powinni chociaż respektować takiego kolekcjonera. Przecież to może jest przyjaciel, brat, siostra, kuzyn, kuzynka, którzy umiłowali sobie jakąś pasję.

Powiem Ci, że to jak ludzie patrzą na Twoje hobby zależy w dużym stopniu od Ciebie. Jeśli pokażesz jakie jest to dla Ciebie ważne to pomyślą zanim się wypowiedzą. Może u mnie jest to łatwiejsze, ponieważ obracam się w innym środowisku, które jak sama widzisz, akceptuje moje lalkowanie. Osoba, która Cię krytykuje ma do tego prawo i mierzy Cię swoją miarą, ponieważ co np? kupuje sobie masowo ciuszki, chodzi do starbucks'a i zajmuje się czymś tak oklepanym jak taniec? bo to jest normalne?

Broń siebie i swojej pasji. Ja swojej będę bronić. Oczywiście możesz przyjmować do wiadomości czyjeś opinie, bo każdy ma prawo do wypowiedzi, ale nie pozwól żeby ktoś szydził z Twojego hobby.

Spójrz gdzie jesteś. Ile jest ludzi na tym forum, którzy kolekcjonują lalki. Sama mi przyznasz, że to osoby wartościowe, z bogatą osobowością, kulturalne i wykształcone. Młodsi, starsi, doświadczeni kolekcjonerzy i amatorzy. Nie pozwól sobie wmówić, że Twoja pasja jest dla chorych ludzi bo ta społeczność napewno chora nie jest :lol:
Obrazek

ODPOWIEDZ